چربیهای ترانسی که باعث ابتلا به بیماری «آلزایمر» میشود
چربیهای ترانسی که در غذاهای آماده و سرخ شده وجود دارد احتمال مبتلا شدن افراد به بیماری زوال عقل را افزایش میدهد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مجله Neurology به تازگی نتایج یک تحقیق را منتشر کرده که در آن به ارتباط مصرف چربی ترانس و دلایل زوال عقل میپردازد. طبق این تحقیقات چربی ترانسی که در مواد غذایی سرخ شده، کیک و بیسکویت وجود دارد احتمال مبتلا شدن افراد به «آلزایمر» را افزایش میدهد.
چربیهای ترانس در مواد غذایی، چون کرههای مارگارین، کیک، بیسکوییت و مواد سرخ شده یافت میشود. البته چربیهای ترانس عامل بیماریهای دیگر مانند کرونر قلبی هم هست که از طریق بالا بردن سطح کلسترول بد و پایین آوردن سطح کلسترول خوب انجام میشود.
همچنین محققان مشاهده کردند افرادی که دارای بالاترین میزان چربی های ترانس در خون شان بودند ۷۵ درصد بیشتر با خطر ابتلا به آلزایمر و سایر انواع زوال عقل مواجه بودند.
بیماری آلزایمر چه گروه سنی را تهدید می کند
افزایش سن فاکتور پرخطر ابتلا به بیماری آلزایمر است. حدود ۱۵ درصد افراد بالا ۶۵ سال با این مشکل مواجه هستند اما این رقم در افراد بالا ۸۵ سال به ۵۰ درصد افزایش می یابد.
ریسک بیماری آلزایمر با وجود فشارخون بالا، دیابت، بیماری قلبی، ژنتیک، سابقه آسیب تروماتیک مغز، سندروم داون، و احتمالا افزایش کلسترول خون نیز افزایش می یابد.
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، اما درمان های فعلی به کاهش یا کُندشدن روند پیشرفت علائم بیماری آلزایمر کمک می کند.
از آنجائیکه فشارخون بالا، دیابت، و بیماری قلبی از فاکتورهای پرخطر بیماری الزایمر هستند، به نظر می رسد داشتن سبک زندگی سالم موجب کاهش این خطرات می شود. پزشکان داشتن رژیم غذایی مناسب، حفظ وزن سالم بدن، ورزش منظم، و مصرف داروهای تجویزی پزشک را راهکار مناسبی برای پیشگیری از زوال عقل می دانند.
طبق اعلام انجمن قلب آمریکا، چربی های ترانس ریسک بیماری قلبی، سکته و دیابت را افزایش می دهند. از اینرو محققان بر محدودکردن مصرف غذاهای فرآوری شده تاکید دارند.
چربی های ترانس به طور طبیعی در گوشت و غذاهای لبنی وجود دارند اما زیاده روی در مصرف این ماده زمینه ساز مشکلاتی جدی می شود. اسیدهای چرب ترانس مصنوعی توسط یک فرایند صنعتی ایجاد می شوند که هیدروژن را به روغن های گیاهی مایع اضافه می کند تا آنها را محکم تر کنند.
صنایع غذایی چربی های ترانس را دوست دارند زیرا تولید آنها ارزان است. علاوه بر غذاهای سرخ شده، چربی های ترانس در خامه قهوه ها، کیک ها، پای ، پیتزای یخ زده و ده ها غذای دیگر فرآوری شده یافت می شوند همچنین شیرینی و آبنبات ها نیز حاوی مقادیری قابل توجه از چربی های ترانس هستند.
پس از تحقیقات گسترده ، ارتباط بین چربی های ترانس و افزایش کلسترول بد، سازمان غذا و داروی ایالات متحده چربی های ترانس را در سال ۲۰۱۵ ممنوع اعلام کرد. سپس سه سال به شرکتها مهلت داده شد تا از استفاده آن جلوگیری کنند.
اما حتی اگر هر تولید کننده نیز مصرف ترانس را رعایت کند، بدان معنا نیست که چربی های ترانس از قفسه های مواد غذایی خارج می شوند. حتی در دوزهای کوچک ، چربی های مصنوعی ترانس هنوز هم در بیماری قلبی عروقی ، دیابت و سایر شرایط مانند زوال عقل نقش دارند.
از سوی دیگر، مطالعات اخیر محققان موسسه تحقیقاتی ویل کورنل در نیویورک نیز نشان میدهد رژیم غذایی پرنمک با تاثیر مستقیم بر پروتئین تاو در مغز، عامل بروز زوال شناختی و آلزایمر است.
مطالعات زیادی مصرف بیش از حد نمک را با تضعیف عملکرد عروق خونی مغز و زوال عقل مرتبط میداند. بر اساس یک مطالعه حیوانی که به تازگی صورت گرفته است، سدیم به تولید و تحریک یک پروتئین التهابی به نام IL-۱۷ منجر میشود و از این طریق در زوال عقل نقش دارد. این مولکول باعث کاهش تولید اکسید نیتریک میشود. اکسید نیتریک به اتساع عروق خونی کمک میکند و کاهش آن فشار خون را محدود میکند.
مطالعات جدید نشان میدهد کاهش میزان اکسید نیتریک بر میزان پروتئین تاو در مغز موثر است. تجمع بیش از حد پروتئین تاو عامل اصلی بروز آلزایمر است، بنابراین رژیم غذایی پرنمک با تاثیر مستقیم در پروتئین تاو عامل بروز زوال شناختی و آلزایمر است.
آخرین اخبار تحصیلی و علمی از سراسر دنیا و اطلاع رسانی جدیدترین اخبار دانشگاه ها و موسسات مربوطه را می توانید از این لینک دنبال کنید. برای مشاهده صفحه ما در اینستاگرام هم می توانید از این لینک اقدام کنید.