شما اینجا هستید: نگارش

نگارش مقاله

این مطلب را به اشتراک بگذارید
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در print

نگارش مقاله

نگارش مقاله یکی از بخش های مهم دوره ی تحصیلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکترا) می باشد. معمولا در طول دوره ی تحصیلی دانشجویان به کمک اساتید مقالات مختلفی را چاپ می کنند. چاپ مقاله ی استخراج شده پس نگارش پایان نامه یکی از مهمترین بخش های نظام دانشگاهی در ایران برای مقاطع تحصیلات تکمیلی می باشد.

شیوه نگارش مقاله تخصصی:

برای نوشتن مقاله، باید مراحل و اقداماتی به صورت گام به گام طی کنیم که در اینجا به بررسی آنها می پردازیم:

  1. مشخص کردن موضوع کلی: داشتن انگیزه لازم برای یافتن موضوع مناسب و توجه به نیازهای جامعه از مسائل مهم در این مرحله است .
  2. بررسی و تحلیل موضوع به لحاظ ارزشمندی و امکا نپذیری
  3. طرح ریزی مقدماتی و تدوین ساختار کلی: تهیه فهرست مقدماتی مطالب، تهیه عنوان بخش های اصلی و فرعی، توجه به هدف و طیف مخاطبین، هماهنگی بین ساختار و نوع مقاله و مشورت با افراد صاحب نظر از مواردی است که در این مرحله باید در نظر گرفته شود.
  4. تعیین برنامه زمانی برای انجام کار (مدیریت زمان): زمانبندی مناسب و انجام مرحله به مرحله کارها از مسائلی است که تهیه و تدوین مقاله را در مدت زمان از پیش تعیین شده امکان پذیر می سازد.
  5. جستجو برای یافتن منابع اطلاعاتی پایه
  6. جستجو برای یافتن اطلاعات مرتبط تهیه کتابشناسی مقدماتی
  7. مطالعه منابع اطلاعاتی مهم و مرتبط برای محدود و مشخص کردن موضوع و رویکرد مقاله: با مطالعه منابع اطلاعاتی اصلی و کلیدی می توان دامنه موضوعی را مشخص کرد. علاوه بر این اعتبار و غنای مقاله بستگی به منابعی دارد که مورد استفاده قرار می گیرد.
  8. مطالعه عمیق منابع گردآوری شده و یادداشت برداری هدفمند
  9. مرتب کردن یادداشت ها بر اساس فهرست مطالب و بازنگری و پالایش آنها
  10. نوشتن متن مقاله
  11. مرور متن اولیه و اصلاح آن
  12. مشورت با افراد متخصص و صاحب نظر و اصلاح نهایی مقاله
  13. تهیه و تدوین چکیده، کلیدواژه، مقدمه و فهرست: نکته قابل تأمل در این مورد این است که تمام موارد ذکر شده در این بند باید پس از اتمام نوشتن متن اصلی صورت گیرد، و در واقع چکیده برگرفته از کل متن است، و مقدمه بر اساس متن نوشته شده تهیه می گردد.
  14. انتخاب مجله مناسب و ارسال مقاله برای چاپ و انتشار آن

 

مزایای چاپ مقاله به شرح زیر است:

– بهبود رزومه ی علمی

اساتید دانشگاه ها، دانشجویان ارشد، دانشجویان دکترا و سایر افراد با چاپ مقاله می توانند رزومه ی علمی خود را بهبود بخشند. اساتید دانشگاه طبق آیین نامه های امتیازات پژوهشی ارتقای علمی اعضای هیات علمی با چاپ مقالات در سطوح مختلف می توانند از امتیازات پژوهشی که منجر به ارتقای علمی شان می شود استفاده کنند.

همچنین طبق آئین نامه های درون دانشگاهی و وزارت علوم و دانشگاه آزاد، دانشجویان ارشد و دکترا می توانند با چاپ مقالاتی که از پایان نامه های آن استخراج می شود نمره ی تشویقی کسب کنند.

برای مثال بسیاری از دانشگاه ها نمره ی پایان نامه را از ۱۸ نمره حساب می کنند و ۲ نمره را به داشتن مقالات اختصاص می دهند. همچنین دانشجویان دکترا برای بهبود رزومه برای مصاحبه ی دکترا نیاز دارند که رزومه ی خود را با مقالات ارتقا دهند.

– مهاجرت تحصیلی و اخذ فاند و کمک هزینه

دانشجویانی که قصد ادامه ی تحصیل در خارج از کشور را دارند باید بدانند که داشتن مقالات چاپ شده در مجلات معتبر بسیار به بهبود رزومه ی آنها کمک می کند و می تواند در مسیر اخذ پذیرش و مهاجرت تحصیلی و همینطور اخذ کمک هزینه ی تحصیلی به آنها کمک کند.

در بین مجلاتی که بیشتر در ایران مورد استقبال قرار می گیرند، بیشترین اعتبار را مجلات علمی پژوهشی و ISC برخوردار هستند. این دو دسته مجلات برای مصاحبه ی آزمون دکترا، بهبود رزومه، کسب امتیازات پژوهشی بسیار معتبر محسوب می شود. مجلات علمی ترویجی و علمی تخصصی نیز از اعتبار برخوردار هستند ولی سطح کیفی و اعتبار آنها در سطح پایین تری از مجلات علمی پژوشی و ISC قرار می گیرد.

در نتیجه اگر میخواهید رزومه ی خوبی کسب کنید و مقالات شما شایسته ی تحسین قرار بگیرند سعی کنید در مجلات علمی پژوهشی و ISC مقالات خود را به چاپ برسانید.

مجلات نمایه شده در ISI و Scopus با کیفیت ترین نوع مجلات هستند. چاپ کردن مقاله در این مجلات به رزومه ی علمی شما اعتبار ویژه ای می بخشد. در صورتی که دانشجوی دکترا باشید، عموما درصد زیادی از دانشگاه های کشور الزام کرده اند که برای دفاع از دوره ی دکترا و فارغ التحصیلی باید دانشجو مقالات چاپ شده در مجلات نمایه شده در ISI داشته باشد.

مجلات بین المللی که نمایه ی ISI و Scopus ندارند صرفا بین المللی تلقی شده و اعتبار آنها در حد ISI و Scopus نمی باشد. اما می توانند به رزومه ی علمی در حد خود کمک کنند.

در خصوص نگارش مقاله ذکر چند نکته بسیار ضروری می باشد.

• برخی از موسسات با اخذ هزینه ی اندک ادعا می کنند که می توانند اکسپت و چاپ ژورنال های معتبر دنیا را بگیرند و به این طریق از کم اطلاعی دانشجویان و یا مشتریان خود سو استفاده کرده و آن ها را فریب می دهند.

برای این منظور بهتر است دانشجویان و دانش پژوهان همواره قبل از شروع به کار، لیست ژورنال های معتبر و مورد تایید را از وزات علوم (در ایران) و یا پایگاه های جهانی استاندارد و معتبری از جمله Scopus، Elsevier، Siencedirect و … جستجو کنند.

• دانشجویان، اساتید و دانش پژوهانی که فعالیت در زمینه ی چاپ مقالات دارند باید بدانند که ملاک ارتقای شغلی، پژوهشی، آموزشی، ارتقای علمی و مصاحبه ی دکترای تخصصی در ایران فقط چاپ مقالات در ژورنال هایی است که مورد تایید وزارت علوم است.

در نتیجه باید حتما از وزارت علوم برای دیتابیس این ژورنال ها استعلام گرفته شود. توجه داشته باشید که انتخاب ژورنال مناسب برای چاپ مقاله بسیار حائز اهمیت است.

• بسیاری از ژورنال ها ممکن است در لیست سیاه (Black list) قرار بگیرند. داشتن مقالات در این ژورنال ها نه تنها امتیازی محسوب نمی شود بلکه به اعتبار علمی فرد نیز آسیب می زند. به همین دلیل باید بخاطر داشت که برخی از موسسات با علم به این موضوع از بی اطلاعی دانشجو سو استفاده کرده و از این ژورنال ها اکسپت و چاپ می گیرند.

• بطور کلی باید گفت ژورنال های معتبر باید نمایه شده در ISI باشند (ISI-Indexed) و یا دارای ضریب تاثیر (Impact factor) از JCR باشند. در غیر اینصورت باید به موسسه ی طرف قرارداد شک کرد و احتمال داد که کار خلاف قانون و قواعد علمی و آکادمیک دنیا صورت خواهد گرفت و این دانشجو است که ضرر می کند.

 

برای مشاهده صفحه ما در اینستاگرام می توانید از این لینک اقدام کنید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در print